Projecten

10 euro voor MalawiAfrika

Posted by Yves Van Hal 01 Apr, 2011 14:17:50

Deze keer geen echt informatica project, maar wel een nieuw onderdeel op de website. Na de reis van vorig jaar naar Malawi vond ik het nodig om iets te doen. Het resultaat kan je lezen op http://www.yvesvanhal.be/10eurovoormalawi

De nieuwste MAC miniApple

Posted by Yves Van Hal 09 Mar, 2010 18:01:39

Na een aantal oudere Mac toestellen te hebben gebruikt, was het tijd om eindelijk een goed recent systeem in huis te halen. Het grote voordeel van de Mini blijft zijn footprint, met andere woorden de ruimte die hij inneemt op het bureau. Door er ook nog een IoMega hard disk van dezelfde grootte bovenop te zetten is het een compact systeem met de nodige capaciteit.

Deze Mac heeft nu 2GB intern geheugen en alhoewel altijd wordt beweerd dat een Mac niet zoveel geheugen nodig heeft, is dat nu toch wel het minimum geworden dat je in een Mac systeem nodig hebt. Voor de meeste kantoortoepassingen zal je het nog met een kleiner geheugen kunnen stellen, maar voor de "serieuzere" toepassingen zoals het CS4 pakket van Adobe moet je toch wel echt overwegen om zoveel geheugen in je Mac te steken.

Door het feit dat dit systeem ook een Intel (dual core) processor heeft, is het uiteraard ook mogelijk om de laatste OSX, de snow leopard, te draaien. Apple houdt hiermee zijn beloftes en het is duidelijk dat het systeem sneller is opgestart, maar ook dat het systeem veel sneller is afgesloten. Ik betrap mezelf er meer en meer op dat ik om snel mijn e-mail eens te lezen eerder de Mac zal opzetten dan de PC.

B&B reserveringenSysteem reserveringen

Posted by Yves Van Hal 28 Aug, 2009 15:54:27

Dit systeem wordt gebruikt op de website van eatondrive b&b, Hinton.
Bij de voorbereiding van onze reis naar Canada kwam ik in contact met deze mensen. Hun originele webstek was toe aan een actualisatie naar de technologie van vandaag. Zelf stelde ik voor om een beheersysteem te maken voor de boekingen van de beschikbare kamers.
Omdat de bestaande systemen werken met een van/tot datum vond ik dat dit te beperkend was. Bovendien wordt er in deze B&B meestal voor kortere periodes (1 à 2 dagen) geboekt.

Het systeem werkt daarom als een webwinkel. De klant kiest eerst de datum en vervolgens een beschikbare kamer. Elk item wordt toegevoegd aan het winkelkarretje. Eens de volledige selectie gedaan stuurt hij de inhoud van het winkelkarretje samen met zijn persoonlijke gegevens door.

Wil je even met de demo van deze toepassing spelen? Via de frontend kan je reserveringen doen. Je kan ze overzetten naar boekingen via de backend. In deze backend zitten nog een paar andere functionaliteiten. Zo kan je periodes blokkeren, een overzicht van de reserveringen en boekingen krijgen. Reguliere (niet demo) gebruikers kunnen ook kamers wijzigen, verwijderen en toevoegen.

Voorlopig werd de functionaliteit voor kortingen of supplementen nog niet ontwikkeld. Bovendien werkt alles nog in het Engels. Wie interesse heeft om dit systeem te gebruiken mag steeds contact opnemen. Het systeem gebruiken zoals het nu is vergt alleen toevoeging van een nieuwe gebruiker en paswoord. Het omzetten van de taal en/of het toevoegen van functies kan tegen betaling op aanvraag.

Winkelkarretje in JavascriptKleine projecten

Posted by Yves Van Hal 01 Apr, 2009 09:31:53

Bij het lesgeven in de avondschool (webdesign) kreeg ik de vraag of het mogelijk zou zijn om een winkelkarretje op een website te zetten. Een goede vraag en ik begon rond te kijken of er ergens iets te vinden was. Maar zoals het dikwijls het geval is, vind je dingen die net niet voldoen aan je vraag. Reden genoeg dus om het dan maar zelf te proberen.

Omdat je er niet kan van uit gaan dat iedereen beschikt over ASP of PHP (of een andere backend scripting taal) blijft er niet veel anders over dan het in Javascript te ontwikkelen. Met behulp van Prototype lukte het me om iets op poten te zetten. Je kan het resultaat bekijken op http://shopping.yvesvanhal.be.

Alles werd in 1 pagina voorzien zodat het voor wie er interesse voor heeft eenvoudig is om het boeltje te ontleden.

Het grootste struikelblok was het feit dat je eigenlijk geen databank hebt als je in Javascript werkt. Dit probleem wordt omzeild door verborgen input velden in de HTML code te zetten die door het script naar arrays worden omgezet.

Om de bruikbaarheid te maximaliseren werd ervoor gezorgd dat je alleen HTML moet toevoegen om de toepassing te laten werken. Je kan immers niet verwachten dat iedereen in Javascript duikt om nieuwe producten toe te voegen.

Het grootste probleem dat overblijft, is om de gegevens van het winkelkarretje door te geven aan de eigenaar van de website. Ik heb het nu geimplementeerd met een mail systeem, maar dat kan zeker nog beter.

Wie suggesties of vragen heeft, mag me steeds contacteren.

Een Apple netbook voor minder dan 300 euro?Apple

Posted by Yves Van Hal 07 Mar, 2009 01:34:43

Kan het? Is het mogelijk om een netbook te hebben waarop OSX loopt en dat voor een prijs van minder dan 300 euro?


Uiteraard is het mogelijk want anders zou ik deze topic niet aansnijden op deze blog. Enige tijd geleden kocht ik voor een goede prijs een MSI WIND kloon (onder de vorm van een Advent 4211). Standaard stond er een franstalige Windows op die al snel plaats moest ruimen voor zijn nederlandse tegenhanger. Maar de verleiding was groot om er daarnaast ook OSX op te zetten. Een beetje "the best of both worlds" als je begrijpt wat ik bedoel.

Hoe het allemaal juist in zijn werk gaat, is perfect terug te vinden op andere sites. Jammer genoeg blijf ik steken bij de problemen zoals anderen ze hebben. Het belangrijkste probleem, voor zover dat relevant is, is de ingebouwde webcam. Die is van het merk Bison en heeft als revisie 0.03. Met de vorige versie van de firmware werkte het blijkbaar nog allemaal, maar deze is niet aan de praat te krijgen. Ik vermoed dat het een kwestie van tijd zal zijn voor het allemaal is opgelost.

Een ander probleem dat wel opgelost geraakte is de mapping van het toetsenbord. Uiteindelijk vond ik op een franstalige website een geschikte layout. Nog niet helemaal 100%, maar ook weer voldoende werkbaar zonder verder veel last te hebben.

Waar ook nog geen oplossing voor gevonden is, is het gebruik van de ventilator. Wanneer het systeem onder OSX loopt, blijft de ventilator draaien met de nodige geluidsoverlast als gevolg. Waarschijnlijk is dit te wijten aan een stukje software (een .kext) die nog ontbreekt. Wordt zeker nog vervolgd... 

ToetsenbordApple

Posted by Yves Van Hal 13 Feb, 2009 15:33:45

Leve het internet, en leve de freeware community...

Het was al een hele tijd een doorn in het oog, maar nu is het probleem eindelijk opgelost. Naast mijn mooie Apple mini staat er nog steeds een PC en omdat ik nu eenmaal zo efficiënt mogelijk wil werken heb ik graag maar 1 toetsenbord, 1 muis en een scherm op mijn bureau staan. Een mens kan toch maar 1 ding tegelijk, nietwaar.

Sinds lange tijd gebruik ik hiervoor een eenvoudige KVM switch van digitus. Deze maakt gebruik van PS/2 aansluitingen en die kan je niet aansluiten op de Apple, maar al snel was daar een oplossing voor gevonden. Een gewoon tussenstukje werkt niet (voor een keyboard niet, maar wel voor een muis), maar een speciale converter die twee PS/2 poorten kan omzetten naar USB lost het probleem op. Op die manier was het al mogelijk om te schakelen tussen de twee systemen.

Bij het opstarten van de Apple detecteerde het OS dat er een "vreemd" toetsenbord aanhing en daarom vroeg hij om de knop naast de linker shift toets in te drukken. Dit werkte wel, maar was absoluut niet bevredigend. Een groot deel van de speciale tekens stonden op een totaal verkeerde plaats.

Toch nog wat googlen en dan stuit ik op ukelele. Met deze software kan je zelf een keyboard map maken. Daar had ik natuurlijk niet te veel zin in, maar gelukkig vind je bij de software al een aantal gedefinieerde maps. Ze worden wel voorafgegaan door Logitech, maar dat speelt geen rol. Even de juiste bestanden slepen naar /Systeem/Bibliotheek/Keyboard Layouts/, afmelden en daarna de systeeminstellingen wijzigen en alles draait hier naar behoren. Eindelijk moet ik mijn geheugen niet meer pijnigen om te weten waar het @ teken of een ander symbool staat.

Naburige gemeentenKleine projecten

Posted by Yves Van Hal 06 Feb, 2009 17:11:46

Het was dringend tijd om nog eens iets productief op deze site te zetten. Daarom heb ik een nieuwe toepassing geimplementeerd.
De bedoeling ervan is dat je op basis van een postcode naburige gemeenten kan vinden. Ik vond niet direct een bruikbare oplossing. Daarom heb ik ze zelf geprogrammeerd.
Hoe is het ontworpen?
Eerst zocht ik op de site van de post naar een lijst met alle bestaande postcodes en de namen van de bijhorende gemeenten.
Deze werden dan vervolgens via geocoding omgezet naar GPS coordinaten.
Al deze gegevens werden dan in een database gezet.
Op basis van deze gegevens kan dan weer worden gezocht welke gemeenten zich binnen een bepaalde straal bevinden.
Simpel toch? Of misschien niet?
Heb je interesse om te weten te komen hoe het juist zit, dan neem je best contact op. In ruil voor een kleine bijdrage wil ik mijn werk met je delen. Uiteindelijk heb ik er toch wel een dagje tijd in gestoken om het allemaal te maken.
Het resultaat kan je hier bewonderen.

Printer op MacApple

Posted by Yves Van Hal 02 Feb, 2009 00:06:31

smileyWeer een ster notering voor de Mini...
Op eerdere systemen had ik reeds geprobeerd om mijn Samsung ML-1610 (een budget laserprinter van destijds rond de 80€) op een Apple aan te sluiten, meestal echter zonder al te veel succes. Het probleem was steeds de netwerk printer module van Belkin waar ik niet voorbij geraakte.
Vandaag had ik meer geluk. Ik kwam terecht op de splix website, vond daar de generieke CUPS drivers voor Samsung en installeerde ze. Als je daarnaast nog te weten komt dat je de print queue op lp1 (elpee) of lp2 moet instellen afhankelijk van aan welke poort je printer hangt, dan kan het niet meer stuk.
Deze keer dus een prachtig resultaat en geen hoop papier dat uit de printer komt gesputterd met telkens maar een of twee lettertekens op.
Dikke pluim voor de mensen die dit probleem ook weer hebben opgelost!!