Projecten

Projecten

De projecten

Op deze blog vind je informatie over de ideeën en projecten die me bezig houden.

Winkelkarretje in Javascript

Kleine projectenPosted by Yves Van Hal 01 Apr, 2009 09:31:53
Bij het lesgeven in de avondschool (webdesign) kreeg ik de vraag of het mogelijk zou zijn om een winkelkarretje op een website te zetten. Een goede vraag en ik begon rond te kijken of er ergens iets te vinden was. Maar zoals het dikwijls het geval is, vind je dingen die net niet voldoen aan je vraag. Reden genoeg dus om het dan maar zelf te proberen.

Omdat je er niet kan van uit gaan dat iedereen beschikt over ASP of PHP (of een andere backend scripting taal) blijft er niet veel anders over dan het in Javascript te ontwikkelen. Met behulp van Prototype lukte het me om iets op poten te zetten. Je kan het resultaat bekijken op http://shopping.yvesvanhal.be.

Alles werd in 1 pagina voorzien zodat het voor wie er interesse voor heeft eenvoudig is om het boeltje te ontleden.

Het grootste struikelblok was het feit dat je eigenlijk geen databank hebt als je in Javascript werkt. Dit probleem wordt omzeild door verborgen input velden in de HTML code te zetten die door het script naar arrays worden omgezet.

Om de bruikbaarheid te maximaliseren werd ervoor gezorgd dat je alleen HTML moet toevoegen om de toepassing te laten werken. Je kan immers niet verwachten dat iedereen in Javascript duikt om nieuwe producten toe te voegen.

Het grootste probleem dat overblijft, is om de gegevens van het winkelkarretje door te geven aan de eigenaar van de website. Ik heb het nu geimplementeerd met een mail systeem, maar dat kan zeker nog beter.

Wie suggesties of vragen heeft, mag me steeds contacteren.

  • Comments(0)//projectagenda.yvesvanhal.be/#post20

Naburige gemeenten

Kleine projectenPosted by Yves Van Hal 06 Feb, 2009 17:11:46
Het was dringend tijd om nog eens iets productief op deze site te zetten. Daarom heb ik een nieuwe toepassing geimplementeerd.
De bedoeling ervan is dat je op basis van een postcode naburige gemeenten kan vinden. Ik vond niet direct een bruikbare oplossing. Daarom heb ik ze zelf geprogrammeerd.
Hoe is het ontworpen?
Eerst zocht ik op de site van de post naar een lijst met alle bestaande postcodes en de namen van de bijhorende gemeenten.
Deze werden dan vervolgens via geocoding omgezet naar GPS coordinaten.
Al deze gegevens werden dan in een database gezet.
Op basis van deze gegevens kan dan weer worden gezocht welke gemeenten zich binnen een bepaalde straal bevinden.
Simpel toch? Of misschien niet?
Heb je interesse om te weten te komen hoe het juist zit, dan neem je best contact op. In ruil voor een kleine bijdrage wil ik mijn werk met je delen. Uiteindelijk heb ik er toch wel een dagje tijd in gestoken om het allemaal te maken.
Het resultaat kan je hier bewonderen.

  • Comments(0)//projectagenda.yvesvanhal.be/#post17

Het eeuwige probleem met testen

Kleine projectenPosted by Yves Van Hal 30 Sep, 2008 21:45:15
Wie een gebruiker is van smartschool zal reeds vertrouwd zijn met de problematiek, maar voor anderen is het misschien minder evident om testen te organiseren via de computer.

Op de hogeschool waar ik momenteel werkzaam ben, hebben we uiteraard ook deze problematiek. Hoe neem je op een veilige manier testen af van meer dan 800 studenten en zorg je voor een efficiƫnt systeem om het verbeterwerk te organiseren? En daarboven te bedenken dat er maar twee weken tijd zijn om het geheel rond te krijgen.

In voorbije edities werden de testen op een USB stick geplaatst en bij het begin van de test werden de bestanden op de computer van de student geplaatst. Aan het einde van de test werden de gegevens dan weer op een USB stick verzameld. Daarna werd alles verbeterd en verwerkt in een Excel blad.

Deze keer werd er gebruik gemaakt van een PHP toepassing op maat. In de toepassing worden de bestanden die de student nodig heeft online gezet. De student kan zonder de opgave (die op papier wordt verspreid) niets aanvangen en plaatst bij het begin van de test de bestanden op zijn bureaublad. Aan het einde van de test worden de resultaatbestanden opgeladen op de server.

Het belangrijkste gedeelte van deze toepassing bevindt zich in het administratieve deel van de toepassing. Hier worden de middelen aangereikt om op een efficiƫntere manier te verbeteren. Van alle studenten worden de gegevens in een databank bewaard. Een student die resultaten instuurt, krijgt standaard -1 als waarde voor zijn punten. Op basis van dit feit kunnen de resultaten worden gefilterd die nog moeten verbeterd worden. Een score kan immers niet negatief zijn en moet minstens 0 of groter zijn. Eens een resultaat is ingevoerd wordt de student verwijderd uit de lijst van nog te verbeteren resultaten.

In laatste instantie worden de resultaten dan op een geautomatiseerde manier meegedeeld aan de student.

Heb je interesse om deze toepassing eens aan het werk te zien? Op dit moment zet ik de code voor deze applicatie niet online om de heel eenvoudige reden dat deze code deels in opdracht van mijn werkgever werd geschreven en daardoor dus ook is beschermd. Je mag me uiteraard wel een mail sturen om een afspraak te maken om deze toepassing eens te zien draaien.

  • Comments(0)//projectagenda.yvesvanhal.be/#post10