Projecten

Projecten

De projecten

Op deze blog vind je informatie over de ideeën en projecten die me bezig houden.

De nieuwste MAC mini

ApplePosted by Yves Van Hal 09 Mar, 2010 18:01:39
Na een aantal oudere Mac toestellen te hebben gebruikt, was het tijd om eindelijk een goed recent systeem in huis te halen. Het grote voordeel van de Mini blijft zijn footprint, met andere woorden de ruimte die hij inneemt op het bureau. Door er ook nog een IoMega hard disk van dezelfde grootte bovenop te zetten is het een compact systeem met de nodige capaciteit.

Deze Mac heeft nu 2GB intern geheugen en alhoewel altijd wordt beweerd dat een Mac niet zoveel geheugen nodig heeft, is dat nu toch wel het minimum geworden dat je in een Mac systeem nodig hebt. Voor de meeste kantoortoepassingen zal je het nog met een kleiner geheugen kunnen stellen, maar voor de "serieuzere" toepassingen zoals het CS4 pakket van Adobe moet je toch wel echt overwegen om zoveel geheugen in je Mac te steken.

Door het feit dat dit systeem ook een Intel (dual core) processor heeft, is het uiteraard ook mogelijk om de laatste OSX, de snow leopard, te draaien. Apple houdt hiermee zijn beloftes en het is duidelijk dat het systeem sneller is opgestart, maar ook dat het systeem veel sneller is afgesloten. Ik betrap mezelf er meer en meer op dat ik om snel mijn e-mail eens te lezen eerder de Mac zal opzetten dan de PC.

  • Comments(0)//projectagenda.yvesvanhal.be/#post22

Een Apple netbook voor minder dan 300 euro?

ApplePosted by Yves Van Hal 07 Mar, 2009 01:34:43
Kan het? Is het mogelijk om een netbook te hebben waarop OSX loopt en dat voor een prijs van minder dan 300 euro?


Uiteraard is het mogelijk want anders zou ik deze topic niet aansnijden op deze blog. Enige tijd geleden kocht ik voor een goede prijs een MSI WIND kloon (onder de vorm van een Advent 4211). Standaard stond er een franstalige Windows op die al snel plaats moest ruimen voor zijn nederlandse tegenhanger. Maar de verleiding was groot om er daarnaast ook OSX op te zetten. Een beetje "the best of both worlds" als je begrijpt wat ik bedoel.

Hoe het allemaal juist in zijn werk gaat, is perfect terug te vinden op andere sites. Jammer genoeg blijf ik steken bij de problemen zoals anderen ze hebben. Het belangrijkste probleem, voor zover dat relevant is, is de ingebouwde webcam. Die is van het merk Bison en heeft als revisie 0.03. Met de vorige versie van de firmware werkte het blijkbaar nog allemaal, maar deze is niet aan de praat te krijgen. Ik vermoed dat het een kwestie van tijd zal zijn voor het allemaal is opgelost.

Een ander probleem dat wel opgelost geraakte is de mapping van het toetsenbord. Uiteindelijk vond ik op een franstalige website een geschikte layout. Nog niet helemaal 100%, maar ook weer voldoende werkbaar zonder verder veel last te hebben.

Waar ook nog geen oplossing voor gevonden is, is het gebruik van de ventilator. Wanneer het systeem onder OSX loopt, blijft de ventilator draaien met de nodige geluidsoverlast als gevolg. Waarschijnlijk is dit te wijten aan een stukje software (een .kext) die nog ontbreekt. Wordt zeker nog vervolgd... 

  • Comments(0)//projectagenda.yvesvanhal.be/#post19

Toetsenbord

ApplePosted by Yves Van Hal 13 Feb, 2009 15:33:45
Leve het internet, en leve de freeware community...

Het was al een hele tijd een doorn in het oog, maar nu is het probleem eindelijk opgelost. Naast mijn mooie Apple mini staat er nog steeds een PC en omdat ik nu eenmaal zo efficiënt mogelijk wil werken heb ik graag maar 1 toetsenbord, 1 muis en een scherm op mijn bureau staan. Een mens kan toch maar 1 ding tegelijk, nietwaar.

Sinds lange tijd gebruik ik hiervoor een eenvoudige KVM switch van digitus. Deze maakt gebruik van PS/2 aansluitingen en die kan je niet aansluiten op de Apple, maar al snel was daar een oplossing voor gevonden. Een gewoon tussenstukje werkt niet (voor een keyboard niet, maar wel voor een muis), maar een speciale converter die twee PS/2 poorten kan omzetten naar USB lost het probleem op. Op die manier was het al mogelijk om te schakelen tussen de twee systemen.

Bij het opstarten van de Apple detecteerde het OS dat er een "vreemd" toetsenbord aanhing en daarom vroeg hij om de knop naast de linker shift toets in te drukken. Dit werkte wel, maar was absoluut niet bevredigend. Een groot deel van de speciale tekens stonden op een totaal verkeerde plaats.

Toch nog wat googlen en dan stuit ik op ukelele. Met deze software kan je zelf een keyboard map maken. Daar had ik natuurlijk niet te veel zin in, maar gelukkig vind je bij de software al een aantal gedefinieerde maps. Ze worden wel voorafgegaan door Logitech, maar dat speelt geen rol. Even de juiste bestanden slepen naar /Systeem/Bibliotheek/Keyboard Layouts/, afmelden en daarna de systeeminstellingen wijzigen en alles draait hier naar behoren. Eindelijk moet ik mijn geheugen niet meer pijnigen om te weten waar het @ teken of een ander symbool staat.

  • Comments(0)//projectagenda.yvesvanhal.be/#post18

Printer op Mac

ApplePosted by Yves Van Hal 02 Feb, 2009 00:06:31
smileyWeer een ster notering voor de Mini...
Op eerdere systemen had ik reeds geprobeerd om mijn Samsung ML-1610 (een budget laserprinter van destijds rond de 80€) op een Apple aan te sluiten, meestal echter zonder al te veel succes. Het probleem was steeds de netwerk printer module van Belkin waar ik niet voorbij geraakte.
Vandaag had ik meer geluk. Ik kwam terecht op de splix website, vond daar de generieke CUPS drivers voor Samsung en installeerde ze. Als je daarnaast nog te weten komt dat je de print queue op lp1 (elpee) of lp2 moet instellen afhankelijk van aan welke poort je printer hangt, dan kan het niet meer stuk.
Deze keer dus een prachtig resultaat en geen hoop papier dat uit de printer komt gesputterd met telkens maar een of twee lettertekens op.
Dikke pluim voor de mensen die dit probleem ook weer hebben opgelost!!

  • Comments(0)//projectagenda.yvesvanhal.be/#post16

Eindelijk

ApplePosted by Yves Van Hal 27 Jan, 2009 10:07:23
smiley De mac mini is geinstalleerd en werkt vlekkeloos (zoals te verwachten valt). Dit is de eerste post op deze blog die wordt geschreven vanaf de Mini. Ondertussen staat er ook een minimax schijfje bij van 500 GB. De harde schijf van de Mini zelf (80GB) is wat te klein en om de mini nu al te beginnen openbreken is wat te vroeg. De Minimax van ioMega heeft zeker wat voordelen. De ingebouwde firewire hub en de USB hub zijn de belangrijkste redenen om deze externe harde schijf aan de Mac te koppelen. Neem daar nog bij dat er ook nog backup software wordt bijgeleverd en dat maakt dat het zeker een goede aankoop is.

  • Comments(0)//projectagenda.yvesvanhal.be/#post15

Een bijna nieuwe

ApplePosted by Yves Van Hal 16 Jan, 2009 01:04:11
De G4 mini was een fijn systeem, maar blijkbaar willen de software ontwikkelaars niet meer mee. Van de laatste nieuwe software zijn er meer en meer delen die niet meer draaien op een powerPC processor. In de adobe suite worden een paar componenten niet meer ondersteund. Ook in iLife sneuvelen er toepassingen. Meestal zijn het de toepassingen die video bewerken. Dat er inderdaad heel wat rekenkracht voor nodig is, is totaal begrijpelijk, maar dat je daarmee een groep gebruikers toegang tot producten begint te ontzeggen, dat lijkt me al te kras. Andere toepassingen die zich meer op de Intel varianten beginnen toe te spitsen zijn de emulators. Het is waarschijnlijk wel een heksentoer om Windows te laten werken onder een G4 architectuur, maar het werkte wel en het werkte goed. Nu is de keuze voor emulatie zeer beperkt geworden: Parallels en Virtualbox geven er de brui aan en draaien alleen nog onder Intel.

Dit alles om maar te zeggen dat de G4 'the building' heeft verlaten en plaats moet ruimen voor een tweedehands, bijna nieuwe Mini van de laatste generatie. Het blijft (om evidente redenen van prijs) de goedkoopste versie (dual 1.83, 1GB, 80GB HDD).
Het is wel de snelste Mac die hier ooit een plaatsje heeft veroverd. Of het zou moeten zijn dat ik een vlekkeloos werkende versie op mijn Quad Core kan zetten ;-)

  • Comments(0)//projectagenda.yvesvanhal.be/#post14

Herinstallatie OSX

ApplePosted by Yves Van Hal 18 Nov, 2008 23:53:51
Vandaag wordt OSX opnieuw geinstalleerd op het systeem. Het systeem kwam toe met een propere versie van OSX geinstalleerd, maar de basis installatie nam reeds meer dan 12GB in beslag. Op een schijf van amper 40 GB is dat ruim veel.

Daarom probeerde ik eerst een tool uit die MonoLingual heet en die in staat zou zijn om een aantal talen van het systeem te verwijderen. Dat klopt inderdaad, maar het verwijdert alleen de taalbestanden van de programma's en niet de taabestanden van het systeem. Hierdoor werd een magere 167 MB gerecupereerd wat uiteraard niet de moeite is om over naar huis te spreken. Propere installatie dus en daar kiezen voor aangepaste installatie. Dat maakt dat er nog amper 6,9 GB zal worden geinstalleerd. Dat lijkt er al een stuk beter op. Na de installatie ook nog even bekijken of de development tools er gemakkelijk van af kunnen om nog meer plaats te besparen. Ik ben wel een developer, maar op dit moment heb ik noch de tijd, noch de goesting om een totaal nieuwe ontwikkelingsomgeving aan te leren. Ik zie trouwens meer in de MONO ontwikkelingsomgeving. Resultaat van het verwijderen van de vele taalbestanden is ook dat het installeren een stuk sneller gaat, want er is nu maar 60% van de data die moet worden geinstalleerd.  • Comments(0)//projectagenda.yvesvanhal.be/#post13

Waarom een apple?

ApplePosted by Yves Van Hal 18 Nov, 2008 00:43:07
Dit bericht verschijnt van op mijn Apple systeem. Ben ik dan toch eindelijk overgeschakeld? Eigenlijk wel en eigenlijk niet. Het voorbije jaar had ik al een paar keren een systeem onder handen genomen. Het verhaal was eigenlijk steeds hetzelfde. Ik kocht een powermac, herinstalleerde de systeemsoftware en plaatste er een paar programma's op. Met de komst van Leopard begon mijn nieuwsgierigheid echt de bovenhand te krijgen en nu heb ik voor een redelijk bedrag een mini gekocht met een G4 1,25 GHz processor en 1GB RAM geheugen. Het enige nadeel is de relatief kleine harde schijf van maar 40 GB.

De reden waarom dit systeempje kans maakt om het hier wat langer uit te houden is evident. Ik hou van mijn oren en de powermacs die ik hier een tijdje had staan werkten serieus op mijn systeem. Rustig werken met een stofzuiger naast je is niet echt mijn ding. Vandaar dat de mini dan ook een echte verademing is. In het verleden had je nog de iMac waar er geen ventilator in zat, maar door zijn leeftijd kwam die niet meer echt in aanmerking. De komst van de eMac was echt een verschrikking op dat vlak.

Het is wel leuk om de Mac naast mijn Wintel computer te kunnen gebruiken. Hiervoor maak ik gebruik van een KVM switch van digitus. Door de hot-switch combinatie moet er maar 1 keyboard, 1 muis en 1 scherm op mijn bureau staan. De KVM was nog wel van het PS/2 type, maar door een extra omzetkabel van twee PS/2 naar 1 USB is het dan toch gelukt. Niet alle toetsen zijn eenvoudig terug te vinden, maar het is zeker werkbaar en het zal wel effe wennen worden om de sneltoetscombinaties van de Mac op een PC toetsenbord te leren gebruiken.

  • Comments(0)//projectagenda.yvesvanhal.be/#post12